K. Βελέντζας: Η λύση των ομαδικών προγραμμάτων ασφάλισης ατυχημάτων

[starbox]

Τα ομαδικά προγράμματα ασφαλίσεων εξασφαλίζουν σημαντική προστασία στον εργαζόμενο και την επιχείρηση, παρέχοντας –σε χαμηλό κόστος-καλύψεις που συμπληρώνουν τη δημόσια ασφάλιση. Αυτό αναφέρει ο κ. Κ. Βελέντζας, A&H Manager στην AIG, ο οποίος μιλά στο iw για τα πλεονεκτήματα των ομαδικών προγραμμάτων, την μελλοντική τους ανάπτυξη και τις λύσεις που προτείνει η AIG. Όπως επισημαίνει τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του κλάδου σημείωσε πτωτικές τάσεις “ωστόσο εμείς, ως ασφαλιστική αγορά, θα πρέπει να πάρουμε έναν περισσότερο ενεργητικό ρόλο, βρίσκοντας λύσεις για τις επιχειρήσεις ακόμη και σε περίοδο μείωσης των εξόδων. Μια λύση εδώ μπορεί να είναι τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης ατυχημάτων, τα οποία  καλύπτουν βασικές και ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες των εργαζομένων και το κόστος τους κυμαίνεται στο ένα πέμπτο έως και το ένα δέκατο της τιμής ενός προγράμματος υγείας, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της επιχείρησης και το εύρος των καλύψεων”.

Τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης αποτελούν ισχυρό αντίβαρο στην κρίση. Πιστεύετε ότι ο κλάδος θα αναπτυχθεί στο μέλλον και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους πλέον σημαντικούς ασφαλιστικούς κλάδους και μια ουσιαστική παροχή του εργοδότη προς το ανθρώπινο δυναμικό, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τον εργαζόμενο αλλά και την ίδια την επιχείρηση. Δρουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις παροχές του κοινωνικού φορέα, αποτελούν μια ασπίδα προστασίας του ασφαλισμένου και της οικογένειάς του σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστατικών και σίγουρα έχουν χαμηλότερα ασφάλιστρα σε σχέση με τα ατομικά συμβόλαια.
Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του κλάδου σημείωσε πτωτικές τάσεις, τόσο λόγω περικοπών των εξόδων των εταιριών όσο και γιατί αρκετές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Σίγουρα η ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.
Ωστόσο εμείς, ως ασφαλιστική αγορά, θα πρέπει να πάρουμε έναν περισσότερο ενεργητικό ρόλο, βρίσκοντας λύσεις για τις επιχειρήσεις ακόμη και σε περίοδο μείωσης των εξόδων. Μια λύση εδώ μπορεί να είναι τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης ατυχημάτων: καλύπτουν βασικές και ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες των εργαζομένων και το κόστος τους κυμαίνεται στο ένα πέμπτο έως και το ένα δέκατο της τιμής ενός προγράμματος υγείας, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της επιχείρησης και το εύρος των καλύψεων.
Τι έχουν να προσφέρουν τα προγράμματα αυτά σε εργοδότες και εργαζόμενους;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, μια επιχείρηση μπορεί επιλέξει ένα ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης ατυχημάτων τα οφέλη τους λειτουργούν σε δύο κατευθύνσεις: κατά πρώτον προς τον ίδιο τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, με κάλυψη σημαντικών εξόδων αλλά και παροχή επιδομάτων. Κατά δεύτερον προστατεύει την ίδια την επιχείρηση από περιστατικά που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία της. Αυτό είναι σαφέστερο αν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα εργατικό ατύχημα, ειδικά αν μιλάμε για μία μικρομεσαία επιχείρηση που απασχολεί εργατοτεχνικό προσωπικό. Πρόκειται άλλωστε για μια λύση σαφώς πιο οικονομική σε σχέση με ένα πρόγραμμα υγείας.
Βλέπουμε λοιπόν πως ακόμη και για τις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση θέλει να μειώσει το κόστος της ασφάλισης, υπάρχουν οι κατάλληλες λύσεις με ουσιαστικές καλύψεις και υψηλά όρια, οι οποίες θα διασφαλίσουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και την ίδια την εταιρία.
Ποιες λύσεις προτείνετε;

Η AIG προσφέρει μια εναλλακτική λύση ασφάλισης μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» το οποίο καλύπτει τα στελέχη, τους υπαλλήλους, το εργατοτεχνικό προσωπικό, καθώς και τους συνεργάτες κάθε είδους επιχείρησης. Μερικά από τα πλεονεκτήματά του είναι το εύρος των καλύψεων σε συνδυασμό με υψηλά όρια, το χαμηλό του κόστος και οι απλοποιημένες διαδικασίες τόσο για την έκδοση του συμβολαίου όσο και για τη διεκπεραίωση και καταβολή των αποζημιώσεων. Τα ασφάλιστρα δεν επηρεάζονται από τη φύση του επαγγέλματος, οι δε καλύψεις ισχύουν ολόκληρο το 24ωρο σε όλο τον κόσμο, και δεν περιορίζονται μόνο στις ώρες εργασίας. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι μια τέτοια παροχή αυξάνει σημαντικά την πιστότητα των εργαζομένων.

Στις καλύψεις του προγράμματος περιλαμβάνονται ιατροφαρμακευτικά έξοδα ατυχήματος, εντός και εκτός νοσοκομείου, ημερήσιο νοσοκομειακό επίδομα ατυχήματος και έξοδα έκτακτης μεταφοράς. Επιπλέον, παρέχεται κάλυψη απώλειας ζωής και μόνιμης ολικής ή μερικής ανικανότητας από ατύχημα τόσο σε μορφή εφάπαξ αποζημίωσης όσο και σε μορφή μηνιαίας σύνταξης ατυχήματος για πέντε χρόνια.
Παράλληλα, το πρόγραμμα συμπληρώνεται από προαιρετικές παροχές, όπως εβδομαδιαίο επίδομα ανικανότητας προς εργασία από ατύχημα, καθώς επίσης και ημερήσιο νοσοκομειακό επίδομα ασθενείας.
Για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, το «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» προσφέρεται με τρία προτιμολογημένα προγράμματα, ανάλογα με το ύψος των καλύψεων που επιθυμεί να παρέχει η επιχείρηση, ενώ το τελικό ασφάλιστρο επηρεάζεται και από τον τελικό αριθμό των ασφαλισμένων προσώπων.
Επιπλέον, για συλλόγους, οργανώσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και γενικότερα ομάδες ατόμων με την ίδια δραστηριότητα η ΑIG προσφέρει το Specialty Solutions, ένα πρόγραμμα ειδικών ασφαλίσεων που καλύπτει, μεταξύ άλλων, νοσοκομειακές και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, καθώς και μια ευρεία σειρά επιδομάτων σε περίπτωση ατυχήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*