Β. Χριστίδης: «Το 2015 οι επισφάλειες θα κινούνται σε επίπεδα τρεις φορές μεγαλύτερα από τα επίπεδα του 2007»

Με θετικούς ρυθμούς κινούνται οι ασφαλίσεις πιστώσεων στην Ελλάδα, τόσο λόγω της σταδιακής σταθεροποίησης των δεικτών της οικονομίας όσο και λόγω της σημασίας των καλύψεων του κλάδου για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes Hellas, τα προηγούμενα χρόνια οι επισφάλειες αυξήθηκαν έως και 30% και παρόλο που το 2015 αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση και πάλι ο κίνδυνος αθέτησης θα είναι υψηλός για τις επιχειρήσεις. Το ποσοστό μάλιστα της ασφάλισης πιστώσεων στην ελληνική οικονομία είναι 0,02%, όταν στην Ευρώπη είναι 40-60% υψηλότερα. Ο κ. Χριστίδης επίσης αναφέρει ότι:

• η παραγωγή ασφαλίστρων για τις πιστώσεις κινείται με έντονες αυξητικές τάσεις, με ρυθμό αύξησης της τάξεως του +8,6%, όταν η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για όλους τους κλάδους των ζημιών δείχνει μείωση κατά 8,2%.
• Το 2014 οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όμως ο ρυθμός θα είναι αισθητά χαμηλότερος, επιβραδυνόμενος στα επίπεδα του 3%
• Στις αρχές του 2014 ολοκληρώθηκε και η εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας, οπότε πλέον η εταιρεία είναι 100% θυγατρική του Group της Euler Hermes

iw? Ως ασφαλιστής πιστώσεων πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (προοπτικές και κλίμα) το 2014 και τι προβλέπετε για το 2015;

Βασίλης Χριστίδης: H ελληνική οικονομία έχει χάσει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της σε αυτά τα έξι χρόνια της κρίσης. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αρκετοί οικονομικοί δείκτες, έστω και αρνητικοί, κινούνται σε μια φάση σταθεροποίησης, ενώ κάποιοι δείκτες οικονομικού κλίματος (“soft indicators”) δείχνουν πλέον μια ευνοϊκότερη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι αυτή η θετική τροχιά θα συνεχιστεί αν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών δεν διακοπεί, και ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η εγχώρια δραστηριότητα θα αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί για το 2014 (0%), με μια ανάκαμψη να ξεκινάει το 2015 (+0,8%). Φυσικά, η πορεία και οι τάσεις της οικονομίας παρακολουθούνται αδιάλειπτα από τους αναλυτές μας, ούτως ώστε η άποψή μας να ανανεώνεται και να επικαιροποιείται συνεχώς.

iw? Πώς διαμορφώνεται ο τομέας των επισφαλειών στην Ελλάδα σήμερα;

B.X.: Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε στην Ελλάδα μια κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, με τον ρυθμό αύξησης να φτάνει το +30% το 2012, ενώ κατά το 2013 ήταν στα επίπεδα του +10%, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του τζίρου και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Εκτιμούμε ότι και το 2014 οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όμως ο ρυθμός θα είναι αισθητά χαμηλότερος, επιβραδυνόμενος στα επίπεδα του 3%. Μείωση των επισφαλειών αναμένουμε από το 2015, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και πάλι ο κίνδυνος αθέτησης για τις επιχειρήσεις θα παραμείνει υψηλός, αφού οι επισφάλειες θα κινούνται σε επίπεδα τρεις φορές μεγαλύτερα από τα επίπεδα του 2007.

iw? Πώς εξελίσσεται η ασφάλιση πιστώσεων στην ελληνική αγορά;

B.X.: Η ασφάλιση πιστώσεων, καθώς είναι σε άμεση σύνδεση με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, μετά από μια περίοδο συνεχούς αύξησης, σημείωσε κάμψη κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυρίως για τους εξής λόγους: πολύ σημαντική πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων (ασφαλισμένων και μη), έλλειψη ρευστότητας, περικοπές κόστους, ενώ πολλές ήταν και οι επιχειρήσεις που βγήκαν εκτός αγοράς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ή στρέφονται στις εξαγωγές και θέλουν να εξασφαλίσουν τις εμπορικές τους απαιτήσεις, η ασφάλιση πιστώσεων έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα, αφού οι ζημιές που προέρχονται από απλήρωτους λογαριασμούς πελατών μπορούν να βλάψουν σημαντικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης ή ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά της.

iw? Ποιο είναι το μερίδιο της ελληνικής αγοράς ασφάλισης πιστώσεων, πώς συγκρίνεται με τις άλλες αγορές και τι δείχνει η σύγκριση για τις επιχειρήσεις και την αντίληψη –επιχειρηματική– που κυριαρχεί;

B.X.: Η ασφάλιση πιστώσεων είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της ασφαλιστικής αγοράς και άρα αποτελεί μικρό μέγεθος αν τη συγκρίνουμε με τη συνολική παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Η διείσδυση της ασφάλισης πιστώσεων στην οικονομία, όπως μετράται από τον λόγο ασφάλιστρα προς ΑΕΠ, κινείται σε επίπεδα κάτω του 0,02% στην Ελλάδα, ενώ ιστορικά η διείσδυση στην Ευρώπη κινείται σε επίπεδα περίπου 40-60% υψηλότερα.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την ασφάλιση κατά ζημιών στο σύνολό της, το οποίο μάλλον δείχνει ότι η γενικότερη ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα είναι χαμηλή, και μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και για την ασφάλιση πιστώσεων. Αυτό αποτελεί βέβαια μεγάλο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κατά μέσο όρο οι λογαριασμοί απαιτήσεων αντιπροσωπεύουν το 30% του ενεργητικού τους, και το οποίο παραμένει ανασφάλιστο.

iw? Εσείς ως εταιρεία συμβαδίζετε με την εξέλιξη αυτή; Ποιες είναι οι βλέψεις σας για την ελληνική αγορά;

B.X.: Η Euler Hermes Hellas, από το ξεκίνημα των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα το 1996, διαδραματίζει αδιαλείπτως σημαντικό ρόλο, κατέχοντας μάλιστα τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση και στην ελληνική αγορά της ασφάλισης πιστώσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της Euler Hermes στην ελληνική οικονομία και την υποστήριξή της στους έλληνες ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος («ΕΑΕΕ») για το πρώτο πεντάμηνο του 2014, η παραγωγή ασφαλίστρων για τις πιστώσεις κινείται με έντονες αυξητικές τάσεις, με ρυθμό αύξησης της τάξεως του +8,6%, όταν η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για όλους τους κλάδους των ζημιών δείχνει μείωση κατά 8,2%.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον αρκετές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση των συνθηκών από την πλευρά μας είτε σε επίπεδο ανάληψης ρίσκου είτε σε επίπεδο όρων, αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν οι υπηρεσίες της ασφάλισης πιστώσεων, μέσα από το τρίπτυχο πρόληψη, αποζημίωση και διεκδίκηση απαιτήσεων. Επιδιώκουν έτσι να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω της εξαιρετικής πληροφόρησης για τους πελάτες τους, της αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς και της απαλλαγής από το βάρος σε χρόνο και έξοδα της διεκδίκησης της απαίτησης.

iw? Στην εταιρεία σας έγιναν πολλές αλλαγές το 2014. Αλλαγές στο όνομα, στην οργάνωση και σε άλλα θέματα. Μπορείτε να μας τις αναφέρετε και να μας πείτε πού αποσκοπούν;

B.X.: Κατά τον τελευταίο χρόνο, πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν λάβει χώρα στην εταιρεία μας. Ξεκινώντας από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το Group της Euler Hermes, που άλλαξε τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας μας και οδήγησε στην αλλαγή της επωνυμίας από Euler Hermes Emporiki σε Euler Hermes Hellas, έως την έλευση δύο νέων στελεχών σε επίπεδο διοίκησης. Επιπλέον, στις αρχές του 2014 ολοκληρώθηκε και η εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας, οπότε πλέον είμαστε 100% θυγατρική του Group της Euler Hermes.

Όλες αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στο να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρεία, αποδεικνύοντας έτσι και έμπρακτα την εμπιστοσύνη της Euler Hermes στην ελληνική οικονομία, τη στήριξη στους ασφαλισμένους της και τη διάθεσή της να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά ακόμα περισσότερο. Έχοντας την πλήρη υποστήριξη και απολαμβάνοντας την ασφάλεια του μεγαλύτερου ασφαλιστή πιστώσεων στον κόσμο, αποκτήσαμε πλέον τη δυνατότητα να είμαστε πιο ελαστικοί τόσο στους όρους όσο και στην ανάληψη του ρίσκου στην ελληνική αγορά και να αποτελούμε το σημείο αναφοράς για την ασφάλιση πιστώσεων και στην ελληνική αγορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*