EEA: ««Ο θάνατος του εμποράκου» οι 52 Κυριακές

«Το θάνατο του εμποράκου» σηματοδοτεί σύμφωνα με το ΕΕΑ η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου, καθώς η απόφαση αυτή θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν στις υπάρχουσες συνθήκες.

Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο η απόφαση αυτή δείχνει ακόμα μία φορά την κυβερνητική αναλγησία, την απουσία οργανωμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την προφανή διάθεση ικανοποίησης όλων των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών μας.

«Σε μία χρονική στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες, στενάζουν από την υπερφορόλογηση και από τη χαμηλή κατανάλωση λόγω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των πολιτών, έρχεται η κυβέρνηση να δώσει τη «χαριστική βολή».

Ο φορέας αναφέρει επίσης ότι στόχος της πολιτείας είναι να αυξηθεί ο τζίρος στις επιχειρήσεις, πρόβλεψη που είναι ωστόσο αβάσιμη, καθώς δεν προέκυψε ούτε από το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

-Πως άραγε θα αυξηθεί η κατανάλωση, την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών έχει μειωμένο εισόδημα και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, όπως στην πληρωμή φόρων; Που θα βρεθούν τα χρήματα για να αυξήσει ένας πολίτης την κατανάλωση που κάνει;

-Πως καταρτίστηκε αυτό το σχέδιο και ο «χάρτης» των τουριστικών περιοχών;

-Οι υπεύθυνοι έλαβαν καθόλου υπόψη την αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων που πλέον λειτουργούν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους, αδυνατώντας οι περισσότεροι να απασχολούν προσωπικό; Είναι δυνατόν να εργάζεται κάποιος 7 ημέρες την εβδομάδα;

Και το πιο ουσιαστικό: -Τελικά ποιος ωφελείται πραγματικά από αυτή την απόφαση; Μήπως τα πολυκαταστήματα που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν συνέχεια ανοιχτά;

«Άρα αυτό που μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος, είναι ότι πρόκειται για ακόμα ένα μέτρο που ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των μικρομεσαίων. Πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα στη μεσαία τάξη, που κάποιοι θέλουν να την εξαφανίσουν οριστικά» επισημαίνει το ΕΕΑ.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε εγκαίρως επισημάνει τις καταστροφικές προθέσεις της κυβέρνησης, γύρω από το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντί να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, είδαμε μόνο κάποιες «όψιμες» αντιδράσεις, όπως μία αποχώρηση από τον πολιτικό χώρο του κόμματος της ΝΔ, χωρίς βέβαια να επιλύεται το πρόβλημα καθώς όπως φάνηκε οι κυβερνητικές αποφάσεις είχαν ληφθεί από την πρώτη στιγμή και απλώς σήμερα εφαρμόζονται.

Η ουσία είναι ότι απαιτείται εδώ και τώρα συντονισμένη δράση, γιατί όχι μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά δυστυχώς ούτε καν παρόν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*