Αγορά ομολόγων: Υπόσχεται κέρδη με μικρότερο ρίσκο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα αγορά δημιουργείται για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές.

Πρόκειται για την αγορά εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων μέσω της οποίας μικρομεσαίες, νεοσύστατες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησής με την έκδοση εταιρικών ομολόγων η τιμή των οποίων θα είναι συνεχώς διαπραγματεύσιμη στο ελληνικό χρηματιστήριο . Ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από εταιρείες της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης με μέση χρηματιστηριακή αξία από 30 έως και 100 εκατ. ευρώ, που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν μέσω της νέας αγοράς.

Οι εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να εισάγουν τις μετοχές τους σε αυτήν την αγορά, αλλά μόνο τα εταιρικά ομόλογα που θα εκδίδουν. Στόχος είναι να προσελκυσθούν και εταιρείες που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης. Η νέα αγορά θα αφορά εκδόσεις έως 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρώνονται με διαδικασίες πολύ πιο σύντομες απ’ ό,τι ισχύει σήμερα στην οργανωμένη (Κύρια και Εναλλακτική) Αγορά του Χρηματιστηρίου.
Μέχρι σήμερα μόνο οι μεγάλες εισηγμένες, όπως οι ΟΤΕ, Coca-Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΔΕΗ, έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν διεθνή εταιρικά ομόλογα, των οποίων τα επιτόκια (κουπόνια) έχουν γίνει πολύ ελκυστικά.
Από το 2006 έως σήμερα, έχουν εκδοθεί 10 μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια εισηγμένων συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Σήμερα, στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. είναι εισηγμένα και διαπραγματεύονται 4 εταιρικά μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, 1 ομόλογο διεθνούς οργανισμού και 23 ελληνικού Δημοσίου.
Το α΄ τετράμηνο του 2014, οι διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγχώριες ομολογιακές εκδόσεις έφθασαν τα 347,7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το τελικό άθροισμα στα 2,547 δισ. ευρώ. Η φετινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2010 αναζωπύρωσε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθούν οι διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων. Ηδη υπερκαλύφθηκαν οι εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας (750 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής της Finansbank), της Τράπεζας Πειραιώς (500 εκατ. ευρώ), ενώ ετοιμάζεται να εκδώσει διεθνές ομολογιακό δάνειο και η Alpha Bank.
Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου υπερκαλύφθηκε 6 φορές η έκδοση της ΔΕΗ (700 εκατ. ευρώ αντί για 500 εκατ. ευρώ ζητούσε) και της Intralot (άντλησε 250 εκατ., ευρώ από 200 εκατ. ευρώ που ήταν τα αρχικά κεφάλαια που ζητούσε).

Πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα
Το πιο ισχυρό μειονέκτημα που υπάρχει με τις διεθνείς εκδόσεις είναι η επιβάρυνση 1% επιπλέον στο επιτόκιο δανεισμού που αποφασίζεται για την έκδοση σε μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις όπου συγκαταλέγονται και οι εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 400 και 500 εκατ. ευρώ. Στην εγχώρια αγορά ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ενόψει και της έναρξης λειτουργίας της νέας αγοράς εταιρικών ομολόγων στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Περισσότερες από 15 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη νέα αγορά, αφού μεταξύ άλλων δεν απαιτείται ελάχιστο ύψος έκδοσης και απαιτείται μόνο πληροφοριακό σημείωμα που εγκρίνεται από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου. Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εταιρικές εκδόσεις θα μπορούν μόνο μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών να δηλώνουν το ποσό με το οποίο θέλουν να τοποθετηθούν μέσω ενός κεντρικού βιβλίου εντολών (book building). Η πράξη αυτή θα γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών του χρηματιστηρίου και θα συνεπάγεται μείωση του χρόνου και του κόστους, αλλά και μία απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στην εναλλακτική αγορά.

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Η δημιουργία της αγοράς ομολόγων έρχεται να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και καινοτομικά προϊόντα, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση, αλλά είναι αποκλεισμένες από την αναχρηματοδότηση λόγω της αδυναμίας των εγχωρίων τραπεζών να παράσχουν στήριξη. Το σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει ο μέσος επενδυτής είναι ότι τα διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα συμπεριφέρονται περισσότερο σαν μετοχές παρά σαν ομόλογα, όμως έχουν μικρότερη μεταβλητότητα και ρίσκο απ’ ό,τι οι μετοχές των εταιρειών.

Τα ξένα επενδυτικά σχήματα εντάσσουν τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα σε ένα καλάθι δυναμικών επιχειρήσεων αυξημένου κινδύνου που μπορούν να φέρουν υψηλά κέρδη. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται εταιρείες από τις χώρες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Εκείνο που ενδιαφέρει τα hedge funds είναι να υπάρχει στις χώρες όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις ένα οικονομικό καθεστώς που να μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πορεία των εισηγμένων τουλάχιστον για μία πενταετία. Εντός του Μαΐου εκτιμάται ότι και η Motor Oil θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς ομολογιακής έκδοσης.

Ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναζητούν συμβούλους για να καταθέσουν αίτηση εισαγωγής στη νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων, αφού ήδη έχουν ενημερωθεί από τις πιστώτριες τράπεζες ότι δεν αναμένεται περαιτέρω διευκόλυνση των πιστωτικών τους γραμμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*