Συγκρατημένα αισιόδοξες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Θετικά θεωρούν οι επιχειρήσεις οτι έχει αρχίσει να επηρεάζει η μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση την αγορά σύμφωνα με  έρευνα της Randstad. Όπως αποτυπώνεται από την έρευνα τρεις είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον και αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα: η αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας, η δημιουργία ενός καλού περιβάλλοντος εργασίας και η διατήρηση των κορυφαίων ταλέντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) υπογραμμίζει την προσθήκη νέων καθηκόντων σε ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013, η έρευνα αποτυπώνει αρχικά την τάση των επιχειρήσεων να στρέφονται στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (73%), έναντι προσωρινών εργαζομένων (52%). Το προσωρινό προσωπικό απασχολήθηκε κυρίως σε θέσεις οικονομικές (33%) και marketing (24%), ενώ το μόνιμο προσωπικό προσλήφθηκε επίσης σε οικονομικά τμήματα (39%), καθώς και σε τμήματα πωλήσεων (52%), παραγωγής (22%) και IT/τεχνολογίας (32%).

Συγκρίνοντας τα παραπάνω ποσοστά με αυτά των απολύσεων στα αντίστοιχα τμήματα (Πωλήσεων 25%, Παραγωγής 15% και Οικονομικών 14%), είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο δείγμα της έρευνας οι προσλήψεις τον περασμένο χρόνο δείχνουν να ξεπερνούν τις απολύσεις σε όλα τα τμήματα μιας εταιρείας. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις (46%), δήλωσαν ότι δεν προχώρησαν σε απολύσεις μέσα στο 2013.

Όσο αφορά τις προκλήσεις στην παραγωγικότητα για το 2014, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων αποτελεί την κύρια πρόκληση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ικανότητα προσαρμογής των στελεχών στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν την ικανότητα των στελεχών και των εργαζομένων τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες με ένα μέσο όρο 6,9 στα 10. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, στην πλειοψηφία των εταιρειών εργάζονται έως και τρεις διαφορετικές γενιές, η στρατηγική παρακίνησης της κάθε γενιάς, όπως επιβεβαιώνουν και τα πορίσματα της έρευνας, είναι εντελώς διαφορετική. Η νεότερη ομάδα, η γενιά Υ, παρακινείται από την δυνατότητα ανάπτυξης σταδιοδρομίας και τις ευκαιρίες μιας διεθνούς επαγγελματικής πορείας. Για τη γενιά Χ, που αποτελεί την ενδιάμεση γενιά εργαζομένων, κίνητρα είναι η εξέλιξη της σταδιοδρομίας και οι υψηλότερες αμοιβές, ενώ για τη μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία, τους baby boomers, κίνητρα αποτελούν η αίσθηση ασφάλειας και τα πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας.

Τα ευρήματα της έρευνας που σχετίζονται με οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και προοπτικές, αποτυπώνουν αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Παρόλο που μέχρι σήμερα το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είχε κατά κύριο λόγο αρνητικές επιπτώσεις στις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, αρκετές αναφέρουν ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της κατάστασης ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους τόσο με τους υπάρχοντες όσο και με νέους συνεργάτες, να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να σκέφτονται διαφορετικά ή να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.

Όσον αφορά τους μισθούς, το 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους μισθούς που προσφέρει ο ανταγωνισμός τους, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι περίπου αντίστοιχοι.

Τέλος, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση επηρεάζει ήδη θετικά τη χώρα. Συγκεκριμένα, το 46% των ερωτηθέντων, προβλέπουν ανάπτυξη για τις εταιρείες τους μέσα στο 2014, το 36% αναμένει σταθερότητα, ενώ ελάχιστοι οργανισμοί δήλωσαν ότι αναμένουν ύφεση κατά το προσεχές έτος. Σε αντίθεση λοιπόν με τα συμπεράσματα αντίστοιχων ερευνών τα τελευταία τρία χρόνια, φαίνεται ότι η αισιοδοξία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των προβλέψεων για την Ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.

Η Λη Οστεργκαρντ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Hellas, αναφέρει: «Η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς και δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προήλθε από τη μεταβολή του οικονομικού περιβάλλοντος. Ενώ οι εταιρείες επικεντρώνονται στο να δώσουν έμφαση στις βασικές ικανότητες τους, προγραμματίζουν επίσης την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης για το μέλλον, ώστε να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, εάν και όταν αυτές προκύψουν. Η φετινή έρευνα ασχολείται μεταξύ άλλων και με τις εξελίξεις αυτές. Στην Randstad Ελλάς, παραμένουμε προσηλωμένοι στο να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ταλέντα ώστε να επηρεάσουν την κερδοφορία μιας επιχείρησης και τη μελλοντική επιτυχία της. Στην εταιρεία μας, οι σχέσεις είναι το κλειδί και οφείλουμε ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» σε όλους όσους συμμετείχαν στη φετινή έρευνα.»

Η ετήσια έρευνα «HR & Workplace Trends Survey» της Randstad πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014, σε 382 υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού από όλη την Ελλάδα, μέσω αναλυτικών συνεντεύξεων ή σύντομης on line έρευνας.

Πρόκειται για μια έρευνα που αποτυπώνει τάσεις και εξελίξεις της ελληνικής πραγματικότητας που έχουν άμεση επίδραση στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το δείγμα της έρευνας απαρτίστηκε από εταιρείες διαφορετικών κλάδων όπως φαρμακευτικές, εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, FMCG κλπ. Η έρευνα διερευνά θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, το παρελθόν και το μέλλον των προσλήψεων, τη βιωσιμότητα, τις τάσεις και την καινοτομία στο χώρο εργασίας, κλπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*