Το 75% των Ελλήνων δε θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δε θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, καθώς το εισόδημα τους είναι κατά πολύ περιορισμένο συγκριτικά  με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο καταναλωτών τον 75% των Ελλήνων δεν θα φύγει το καλοκαίρι από τον τόπο διαμονής του για λόγους οικονομικούς (75 %), επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθειας (15%), επαγγελματικών υποχρεώσεων και άλλων λόγων (10%).

Όπως αποκαλύπτεται η δαπάνες που απαιτούνται προκειμένου μία οικογένεια να κάνει διακοπές είναι απαγορευτικές –με βάση τα μέσα εισοδήματα- καθώς μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 2.700 ευρώ για διακοπές 15 ημερών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 25% που θα κάνει διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Οι Έλληνες διαμένουν:
ˉ σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 40%,
ˉ σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
ˉ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.
Κατά το 2014, θα πραγματοποιήσει:
ˉ 4 ήμερες διακοπές το 40%,
ˉ 7 ημέρες το 25%,
ˉ 10 ήμερες το 20%,
ˉ 15 ήμερες το 13% και
ˉ 20 ήμερες μόλις το 2%.

Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, – δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων ,επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία) αλλά στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών και η ανεργία που αποτελεί τυφώνα σήμερα.

Παράλληλα, εξαφανίστηκε και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).

Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%, των προτιμήσεων, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.

Τέλος οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 52%.
Οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται τώρα περισσότερο από πέρυσι πιο απαισιόδοξοι απ’ όλους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν φαίνονται λιγότερο απογοητευμένοι και όλο και περισσότεροι ακολουθούν την πορεία των Ελλήνων.

Οι Έλληνες καταναλωτές – πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομίας και απογοητευμένοι από τις μειώσεις του εισοδήματος εργασίας η σύνταξης με μεγάλο αριθμό απευκταίων αποφάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*