To EBEA βράβευσε τις επιχειρήσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, για 17η χρονιά, η εκδήλωση απονομής «ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΒΕΑ 2014» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που κατά το περασμένο έτος επέδειξαν αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και πλήθους επιχειρηματιών. Ομιλία προς τους παρισταμένους επιχειρηματίες απηύθυνε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, βραβεύουμε επιχειρήσεις που όχι μόνο κατάφεραν να πετύχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις, αλλά στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας στήριξαν την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία.
Οι δικές τους ιστορίες – αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να επιβιώνουν απέναντι στην κρίση – λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως πηγή αισιοδοξίας. Μια πηγή ελπίδας, μέσα σε ένα περιβάλλον εφιαλτικό.
Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα δεν έπαψε να αναδεικνύει επιχειρηματικούς πρωταθλητές. Οι οποίοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας έχει και παρόν και μέλλον. Ότι μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα. Για την οικοδόμηση ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης: που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν.
Για την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου, οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες:
Η πρώτη αφορά τη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Είναι σαφές ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως τώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να διατηρηθεί.
Όμως, δεν είναι διατηρήσιμη μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται αποκλειστικά σε μέτρα λιτότητας και εξοντωτικής φορολόγησης. Ένα πλεόνασμα που προέκυψε κατά 60% από την αύξηση της φορολογίας, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Χρειάζεται άμεσα ώθηση στην ανάπτυξη, με γενναίες πολιτικές για τη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα.
Κατ’ αρχήν με αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας.
Ανάλογη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος.
Η στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης οφείλει να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πιστεύω ότι σε όλους αυτούς τους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Δένδιας είναι ένας πολιτικός με σύγχρονες απόψεις, ο οποίος – σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησε ως τώρα – έδειξε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά θεωρώ ότι είναι εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, ένα υπουργείο που βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*