Ρ. Σπυρόπουλος: Ιδιωτικές συντάξεις μέσα από τα Επαγγελματικά Ταμεία

Ιδιωτικές συντάξεις μέσω της καθιέρωσης Επαγγελματικών Ταμείων, με τη συμμετοχή στη διαχείριση των αποθεματικών και των ασφαλιστικών εταιρειών, δίχως αυξημένες εισφορές για τους εργαζόμενους, και υπό την προϋπόθεση ότι για το νέο πλαίσιο θα προηγηθεί ένας πανεθνικός διάλογος, «προτείνει» ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπύροπουλος.

Μιλώντας χθες στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου της Ethos Media για την ιδιωτική ασφάλιση, με τίτλο «H Συνεργασία Κράτους-Ασφαλιστικής Αγοράς Εχέγγυο για την Ομαλή Μετάβαση του Κλάδου στους Νέους Νομοθετικούς Κανόνες Λειτουργίας», ο κ. Σπύροπουλος τόνισε ότι η πολιτεία όφειλε να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, αλλά και του δημοσίου, για τις ιδιωτικές συντάξεις ώστε να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθιστώντας στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης ισχυρότερα τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Πρόσθεσε ότι οι πόροι τους θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προέλθουν μέσω της μεταφοράς εισφορών από τα κύρια ταμεία ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση του πρώτου πυλώνα ασφάλισης. Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο και για μείωση των συνολικών εισφορών, στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί αν για παράδειγμα τα κύρια ταμεία ασφάλισης έβρισκαν τρόπους εισπράξεις των ανείσπρακτων εισφορών, που σήμερα αντιστοιχούν σε πολλά δισ. ευρώ, αλλά και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, υπογράμμισε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν συνομίλησε ειλικρινά με την ασφαλιστική αγορά, όχι μόνο για το ζήτημα των συντάξεων, αλλά και για συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και στον τομέα της Υγείας, όπως και για το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι του σεισμού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Senior Manager Ασφαλιστικών και Αναλογιστικών Υπηρεσιών της Ernst & Young, τόνισε ότι ανάλογα συστήματα συνταξιοδότησης λειτουργούν επιτυχώς εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, πρόσθεσε ότι εφόσον θεσμοθετηθούν και στην Ελλάδα οι ιδιωτικές συντάξεις θα απαιτηθεί περίπου μια διετία με μία τριετία για τη λειτουργία του νέου συστήματος, ενώ εκτίμησε ότι οι πρώτες συντάξεις θα καταβληθούν μετά από αρκετά χρόνια.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιώργος Στέργιου, συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ επεσήμανε ότι, πέρα από τους προαναφερόμενους τομείς συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών, ο κλάδος θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, συμμετέχοντας στις διαδικασίες αξιολόγησης – ανάλυσης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σήμερα την ευθύνη για αυτού του είδους τους ελέγχους και αξιολογήσεις την έχουν φορείς του δημοσίου. Πρότεινε, μάλιστα, στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, υπ. Ανάπτυξης και Ένωση να συζητήσουν από κοινού το θέμα, προς αναζήτηση του αναγκαίου πεδίου συνεργασίας του κράτους με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Κούμπας, υπογράμμισε ότι, κράτος και ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν και για την ασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και για να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση συγκεκριμένων επαγγελματιών, όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, ενώ υπενθύμισε ότι, σήμερα, η ασφάλιση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική πρώτα απ΄ όλα για τους ίδιους τους ασφαλιστικούς συμβούλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*