Α. Σαρρηγεωργίου: Δίχτυ ασφαλείας το νέο κανονιστικό πλαίσιο στην ασφαλιστική αγορά

Στη νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από θεμελιώδεις αλλαγές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στη λειτουργία εταιρειών και διαμεσολαβητών αναφέρθηκε ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ και πρόεδρος της EurolifeERBστο InsuranceConference 2014. Μέσω της SolvencyII και του νέου νομοθετικού πλαισίου η αγορά μετεξελίσσεται σε μοχλό στήριξης της κοινωνίας και ενισχύει την αξιοπιστία και την φερεγγυότητά της. Απαραίτητες προϋποθέσεις, ωστόσο είναι να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανισότητες ως προς την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, ενώ ταυτόχρονα να οδηγηθούμε μέσα από γόνιμο διάλογο με την πολιτεία στον καθορισμό των αρχών πάνω στις οποίες θα εδραιωθεί η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στον καθορισμό των φορολογικών κινήτρων και των επιθυμητών αποτελεσμάτων προς όφελος του καταναλωτή. Μιλώντας για τις πράξεις 30-31 του διοικητή της ΤτΕ δήλωσε πως το μεταβατικό διάστημα για την αγορά ήταν μικρό, ωστόσο φαίνεται πως οι συντελεστές της ιδιωτικής ασφάλισης προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Όπως είπε «οι αλλαγές αυτές έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό».

 

Η συμπλήρωση του κοινωνικού κράτους δεν είναι ευκαιρία αλλά κοινωνική υποχρέωση για τον κλάδο

 

Η ιδιωτική ασφάλιση θα κληθεί να παίξει στο άμεσο μέλλον σημαντικό ρόλο στους τομείς της σύνταξης και της υγείας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ «η συμπλήρωση του κοινωνικού κράτους δεν είναι ευκαιρία αλλά κοινωνική υποχρέωση για τον κλάδο». Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου ότι τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια αποτελεί το 2-2,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 8%.

 

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα προγράμματα υγείας τα οποία παρουσιάζουν ανάπτυξη είπε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την πολιτεία ο οποίος όμως να οδηγήσει σε αποφάσεις για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η υπερβάλλουσα προσφορά στο δημόσιο τομέα και οι ασφαλιστικές εταιρείες να δημιουργήσουν προιόντα κατάλληλα να καλύψουν τους καταναλωτές.

Κενό παρατηρείται και στην ασφάλιση του σεισμού, όπου θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία για τους πολίτες και με προσιτό κόστος να μεταφερθεί ο εν λόγω κίνδυνος σε ξένους αντασφαλιστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*