Σε νέα τροχιά η διαμεσολάβηση

Ριζικές αλλαγές που σταδιακώς αλλάζουν το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά και διαμορφώνουν νέους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τις σχέσεις της με τις εταιρείες έχουν επέλθει στην αγορά με τις νέες κανονιστικές και νομοθετικές παρεμβάσεις της εποπτικής αρχής.

Τα νέα δεδομένα και οι ανάγκες παρεμβάσεων επισημάνθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος. Ο πρόεδρος   του ΕΕΑ, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ζήτησε από τις νέες συμβάσεις εταιρειών – διαμεσολαβούντων να αφαιρεθούν τα άρθρα που είναι προβληματικά και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία που θα οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς και όχι στη συρρίκνωση και την απομόνωση. Από την πλευρά των εταρειών και της ΕΑΕΕ μίλησαν οι κ.κ. Φωκίων Μπράβος, Εύα Βαρουχάκη, Μ. Αντωνάκη και ο Δ. Ζορμπάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις πράξεις 30 και 31, καταγράφοντας το τι ακριβώς συμβαίνει και που οδηγεί η νέα κατάσταση.

Οι ομιλητές επισήμαναν τα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζονται ως ανατροπές και τα οποία διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον στο οποίο και πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι συντελεστές της ασφαλιστικής αγοράς. Οι προοπτικές δεν είναι εύκολες και σαφώς όπως επισημάνθηκε από διάφορες πλευρές ίσως να ήταν αναγκαίο και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσαρμογής όπως επίσης και μια διαφορετική επιλογή κανόνων λειτουργίας σε διάφορα σημεία και διαδικασίες που πλαισιώνουν την ασφαλιστική διαδικασία. Ωστόσο σημαντικό είναι πώς δεν αμφισβητήθηκε η απόδοση του νέου πλαισίου στην διαφάνεια, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αγοράς που μέχρι σήμερα έχει πληγεί και από ανθρώπους, και από εταιρείες, και από διαδικασίες και στην διαμόρφωση μια νέας αρχής. Η διαμεσολάβηση επισημάνθηκε στην εκδήλωση,  αντιμετωπίζει σήμερα τις μεγαλύτερες από ποτέ δυσκολίες και σαφώς οι προοπτικές δεν είναι εύκολες. Βεβαίως λύσεις υπάρχουν για όλους και το μόνο που απαιτείται είναι η αναζήτησή τους και η ενεργοποίηση των επαγγελματιών προς αυτή την κατεύθυνση.  Ακόμα ήταν εμφανής η άποψη όλων των πλευρών που κατάθεσαν τις απόψεις τους (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, Επιμελητήριο, Επικουρικό, ΕΑΔΕ και ΠΣΑΣ) ότι δεν υπάρχουν διαφορές και πώς ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι κοινός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*