Ωνάσειο: 125 μεταμοσχεύσεις καρδιάς από το 1995 έως σήμερα

Η ανάληψη της Διοίκησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου από το νέο Δ.Σ., το επιφορτίζει με την τεράστια ευθύνη αλλά δίνει και την ευκαιρία για επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό των λειτουργιών του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το νέο Εθνικό αλλά και Διεθνές περιβάλλον.

Υπάρχουν δραστηριότητες του Ωνασείου που είναι αποκλειστικές ή σχεδόν αποκλειστικές για όλη την επικράτεια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων καρδιάς – πνευμόνων, καθώς και η δραστηριότητα της Παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής.

Αποτελεί στρατηγική απόφαση της Διοίκησης του Ωνασείου η υποστήριξη και ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων, η συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη και διαρκή βελτίωση ενός προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (προμεταμοσχευτικός έλεγχος, μετεγχειρητική παρακολούθηση, αντιμετώπιση συμβαμάτων και επιπλοκών, καμπύλη επιβίωσης Kaplan – Meier), αξιολογείται επιτυχές και χαίρει της εκτιμήσεως της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Από την έναρξη του προγράμματος το 1995, μέχρι σήμερα, έχουν επιτελεστεί 125 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός έφερε συσκευές υποστήριξης της κυκλοφορίας (VAD), που σημαίνει ασθενείς με επιβαρυμένη γενική κατάσταση. Τα αποτελέσματα θεωρούνται απολύτως ικανοποιητικά σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, δηλαδή με χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα 8,8% και μακροχρόνια επιβίωση (5ετια 84% και 10ετια 79,2%).

Ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς, σε ασθενείς που φέρουν συστήματα υποστήριξης της καρδιάς (VAD) στο ΩΚΚ είναι δύο (2) έτη, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 250 ημέρες, γιατί δυστυχώς η χώρα μας είναι η τελευταία στην κατάταξη προσφοράς μοσχευμάτων (λιγότερο από 6 δότες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους) ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αξιοποίηση των προσφερθέντων μοσχευμάτων στο ΩΚΚ έγινε έως τώρα σε υψηλό ποσοστό, άνω του 50%, ενώ ο διεθνής μέσος όρος είναι 32 – 38%, γεγονός που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται και οριακοί δότες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Τα κριτήρια επιλογής των ασθενών για ένταξη στην λίστα είναι τα θεσπισθέντα πρόσφατα κριτήρια του International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT) [Διεθνής Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς – Πνευμόνων], γνωρίζοντας ότι η Διεθνής πρακτική είναι η επιλογή και οριακών δοτών λόγω μεγάλης δυσαναλογίας ανάμεσα στην προσφορά και τις ανάγκες.

Παρά τις απώλειες που παρατηρούνται με την πάροδο του χρόνου, σε όλα τα διεθνή Μεταμοσχευτικά Προγράμματα, λόγω κυρίως κλινικών συμβάντων ή επιπλοκών, το ΩΚΚ, με το υψηλού επιπέδου και εμπειρίας επιστημονικό προσωπικό του και τον άρτιο εξοπλισμό του, είναι ένα επιτυχημένο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, προσφέρει αθόρυβα κα με συνέπεια σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες στην κοινωνία και έχει κατακτήσει την εκτίμησή της, αλλά και τη διεθνή αξιοπιστία και αναγνώριση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*