Ενημερωτική εκδήλωση από τον ΣΠΑΤΕ

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση διαμεσολαβητών που γέμισαν την αίθουσα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής (ΣΠΑΤΕ) την Τετάρτη 28 Μαϊου 2014 στο ξενοδοχείο Τιτάνια, με δύο θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν κάθε διαμεσολαβητή.

Το πρώτο θέμα αφορούσε στο ειδικό πρόγραμμα Νομικής Προστασίας των Διαμεσολαβητών που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Arag κ. Δημήτριος Τσεκούρας και το δεύτερο θέμα στα υποχρεωτικά Έντυπα (Αναγκών και Ενημέρωσης) που προβλέπει η Πράξη 31 της ΤτΕ, που παρουσίασε ο Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων κ. Νίκος Κλήμης.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΤΕ κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο να αναφέρεται στη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της διαμεσολάβησης και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων διαμεσολαβητών, από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται τόσο από την εποπτική αρχή, όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των πελατών.

Ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι οι διαμεσολαβητές υποχρεώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα να εφαρμόσουν χρονοβόρες γραφειοκρατικές οδηγίες που αυξάνουν υπέρογκα το κόστος λειτουργίας τους και αναφέρθηκε στις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Συλλόγου για την ενημέρωση και υποβοήθηση των μελών του.

Στην παρουσίαση του προγράμματος Νομικής Προστασίας των Διαμεσολαβητών ο Γενικός Διευθυντής της Arag κ. Δημήτριος Τσεκούρας ανέλυσε τους κινδύνους που απειλούν κάθε ενεργό διαμεσολαβητή, ως επιχειρηματία και ως ενεργό άτομο, εξήγησε τις επιμέρους πτυχές του προγράμματος που καλύπτουν σφαιρικά τον διαμεσολαβητή και τόνισε την σχέση του προγράμματος αυτού με το ασφαλιστήριο επαγγελματικής αστικής ευθύνης που υποχρεούται να έχει κάθε διαμεσολαβητής.

Στην συνέχεια ο κ. Νίκος Κλήμης ανέλυσε τις παραμέτρους της Πράξης 31 της Τράπεζας της Ελλάδος και του Προεδρικού Διατάγματος 190/2006 με βάση τις οποίες υποχρεούται ο κάθε διαμεσολαβητής να δημιουργήσει το Έντυπο Αναγκών και το Ενημερωτικό Έντυπο, σχολίασε τις ασάφειες και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για τα έντυπα αυτά, ακόμα και από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών και παρουσίασε προτεινόμενα Υποδείγματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαμεσολαβητές, αφού βεβαίως τα προσαρμόσουν στα ατομικά τους χαρακτηριστικά.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις που απέδειξαν το ζωηρό ενδιαφέρον της αγοράς για τα θέματα αυτά και διαπιστώθηκε η ανάγκη υλοποίησης και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων.

Εκτός των πολλών διαμεσολαβητών, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του κλαδικού τύπου και εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών, όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Ευρωπαϊκής Πίστης, καθώς και η κα Ε. Βαρουχάκη, επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία με τις παρεμβάσεις της βοήθησε στην εξέλιξη της συζήτησης.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Arag.

Σε συνέχεια της εκδήλωσης του  o  Σύλλογος   απέστειλε προτεινόμενα υποδείγματα τα οποία είναι στην κρίση του κλαθε διαμεσολαβητή να τα χρησιμοποιήσει ή όχι, στο σύνολό τους ή εν μέρει και στις περιπτώσεις που κρίνει σκόπιμο:

 ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΑΕ ΟΒ ΝΠ
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΣΚΑΦΟΣ
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΑΚΙΝΗΤΟ
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΓΡΑΦΕΙO
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΖΩΗ
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΕΝΤ ΑΝΑΓΚΩΝ Β-ΥΓΕΙΑ
ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΚΩΝ Α

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*