Ακροβατικές διαπραγματεύσεις για τις εισφορές στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης όσων απασχολούνται στις ασφαλιστικές εταιρείες, αναμένεται να διεξαχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ των εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της διοίκησης του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

Οι διαπραγματεύσεις σαφώς θα γίνουν σε τεντωμένο σχοινί δεδομένου ότι αφορούν ένα Επαγγελματικό Ταμείο το οποίο αποτελεί πρότυπο για τον συναινετικό τρόπο που κατόρθωσε να φθάσει στη σημερινή του μορφή και φυσικά διαθέτει «προίκα» περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υψηλό για να τεθεί σε διαχειριστικό, διοικητικό ή άλλο ρίσκο.
Οι αναγκαστικές διαπραγματεύσεις έρχονται ως συνέπεια της ψήφισης ρύθμισης που προβλέπει την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2015 του βασικού πόρου του Ταμείου ο οποίος σήμερα υπολογίζεται ως ποσοστό επί των εσόδων των εταιρειών από ασφαλιστικές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές (ΕΑΕΕ και διοίκηση ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) καλούνται να επανεξετάσουν την κατάσταση προκειμένου το Ταμείο να διασωθεί από τον κίνδυνο της οικονομικής του κατάρρευσης.
ΕΑΕΕ
Η πλευρά της Ένωσης φέρεται να έχει διαμορφώσει τη θέση στην οποία θα στηριχθεί στο πλαίσιο του διάλογου με την διοίκηση του Ταμείου. Η θέση αυτή βασίζεται σε τρεις κύριες προϋποθέσεις προκειμένου οι εταιρείες να συμβάλλουν ουσιαστικά ώστε το Ταμείο να παραμείνει ενεργό:
–       Πρώτον η Ένωση θα ενισχύσει τη συμμετοχή της στη διοίκηση του φορέα, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν τον κύριο όγκο των εσόδων του Ταμείου.
–       Δεύτερον θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω η εισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών, καθότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 για την εισφορά του Ταμείου δεν θα επιβαρύνεται το ασφάλιστρο, αλλά τα λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών εταιρειών (εφόσον μετά από αίτημα της αγοράς η κυβέρνηση προωθήσει ανάλογη ρύθμιση).
–       Τρίτον να αναπροσαρμοστούν οι κρατήσεις επί της μισθοδοσία των εργαζομένων ώστε και οι ίδιοι να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στα έσοδα του Ταμείου και άρα να συμβάλλουν ενεργά στη διάσωσή του.
Σήμερα οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το 3% της μισθοδοσίας τους υπέρ του επικουρικού τους Ταμείου, ενώ βάσει υπολογισμών και αναγωγών που κάνουν οι ασφαλιστές, οι εταιρείες από την πλευρά τους καταβάλλουν πόρους που αντιστοιχούν σε κρατήσεις της τάξης του 24% επί της μισθοδοσίας.
Σημειώνεται ότι η απομείωση της αξίας των ομολόγων του δημοσίου έπληξε πριν από δύο χρόνια βαρύτατα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού τα αποθέματά του μειώθηκαν από 1 δισ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ. Έτσι μετά και το δεύτερο χτύπημα που δέχθηκε από την κυβέρνηση, με τη κατάργηση της εισφοράς των ασφαλιστικών εταιριών από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο φορέας βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της οικονομικής του κατάρρευσης.
ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και ΟΑΣΕ
Από την πλευρά των εργαζομένων κατά τις πληροφορίες υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση που είναι να διατηρηθεί το σημερινό ύψος των συντάξεων που δίνει το Ταμείο, μετά τις περικοπές, κατά 32% περίπου, που έχουν επέλθει από τις ρυθμίσεις των μνημονίων. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΓΣ του Ταμείου αναφέρθηκε ότι για να αποφύγει το Ταμείο περαιτέρω μειώσεις, οι εισφορές πρέπει να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.
Σε αυτή την βάση θα δρομολογηθούν και οι κινήσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας εργαζομένων η οποία κατά πληροφορίες επιμένει ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και στηρίζει την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου να την προσβάλλει νομικά.
Κατά τις πληροφορίες η Ομοσπονδία εκτιμά πώς η όποια απόφαση της διοίκησης του Ταμείου ή διαπραγμάτευση με την ΕΑΕΕ, πρέπει να καταλήξει στην διατήρηση ισοδύναμων εισφορών με τις σημερινές.
Επίσης η ΟΑΣΕ, φέρεται να αντιδρά στην αύξηση της συμμετοχής των εργοδοτών στην διοίκηση και τον ουσιαστικό έλεγχό του Ταμείου από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή πλειοψηφία, που ανήκει σε εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν έχει λόγο να αμφισβητηθεί ή και να διαταραχθεί η ισορροπία της. Αναφορικά μάλιστα με τυχόν απόψεις που εστιάζουν σε θέμα ορθής διαχείρισης, καταρρίπτονται εκ του αποτελέσματος αφού α) σε ένα έτος το Ταμείο αύξησε κατά 40% τα αποθεματικά του και β) σε όλες τις αποφάσεις που πήρε η διοίκηση του Ταμείου για τα θέματα της διαχείρισης της περιουσίας και των επενδύσεων αλλά και της οργάνωσης των λειτουργιών του, υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της ΕΑΕΕ.
Όπως διαφαίνεται οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το ζητούμενο για όλους είναι να στηρίξουν την ιδιωτική ασφάλιση ώστε τελικά να γίνει πραγματικότητα και ο ρόλος που ο κλάδος ζητάει να έχει στην διαχείριση των Επαγγελματικών Ταμείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*