Μονόδρομος οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Η συρρίκνωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών συνεχίστηκε για πέμπτη χρονιά το 2013 ενώ οι ειδικοί  προβλέπουν ότι η τάση αυτή δεν θα αντιστραφεί και το 2014. Ο ρυθμός υποχώρησης όμως θα είναι μικρότερος σε σχέση με εκείνο που καταγράφηκε πέρυσι.
Η συνεχής πτώση της αγοράς προκαλεί αναταράξεις στον κλάδο με τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων, ολοένα και να φουντώνουν. 

Στο επίκεντρο των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα βρίσκεται η Forthnet, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Wind Hellas, αλλά και της Vodafone. Στόχος των δύο παρόχων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι άλλος από το να ενσωματώσουν το διευρυμένο πελατολόγιο της Forthnet στο δικό τους και να αποκτήσουν έτσι σημαντικό προβάδισμα ο ένας έναντι τους άλλου στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην ελληνική αγορά.    

Πέρα από τη Forthnet, ως στόχος για πιθανή εξαγορά θεωρείται και η Cyta Hellas, καθώς αναμένεται η αποκρατικοποίησή της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά η Hellas online θεωρείται ότι ήδη βρίσκεται στο άρμα της Vodafone, με το 18,5% των μετοχών της να βρίσκεται ήδη στην κατοχή της δεύτερης ενώ υπάρχουν πληροφορίες που μιλούν για ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία ώστε το ποσοστό αυτό να υπερβεί το 50% . 

Για το 2013, οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών υποχώρησε περισσότερο από 10%. Μόνον για την κινητή τηλεφωνία, ο ρυθμός υποχώρησης των εσόδων της αγοράς εκτιμάται στο 15% έως 18%. Εφόσον αυτό αποδειχθεί αληθές, η αγορά κινητής τηλεφωνίας θα συρρικνωθεί στα 2,0 έως 2,1 δισ. ευρώ, από περίπου 4,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, τη χρονιά που οι πωλήσεις έπιασαν το ιστορικό υψηλό. Για φέτος, τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο ρυθμός υποχώρησης των εσόδων στις τηλεπικοινωνίες, θα είναι μικρότερος από πέρυσι και πλέον το ζητούμενο είναι αν το μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησης θα είναι υψηλό ή χαμηλό.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα η πορεία της αγοράς θα καθοριστεί από εδώ και στο εξής από την επέκταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο ΟΤΕ ήδη κινείται δυναμικά και στα δύο αυτά πεδία με την επέκταση  του δικτύου VDSL, αλλά και του ΟΤΕ tv, ενώ οι άλλες εταιρείες κινητής προωθούν έντονα τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι επενδύουν και στο περιεχόμενο και ειδικά στο τηλεοπτικό. Συγκεκριμένα προωθούν την παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που σημειώνονται στις παραδοσιακές τηλεφωνικές γραμμές και τις συνδέσεις ADSL. Παρά όμως τη διεύρυνση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου, τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να αναπληρώσουν τη σημαντική μείωση των εσόδων που εμφανίζεται στις παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (π.χ. τηλεφωνία).

Αναπτύσσεται η παγκόσμια αγορά

Σύμφωνα με τη 13η έκθεση με τίτλο Προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (TMT) για το έτος 2014 της Deloitte, οι κυριότερες τάσεις για την Τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τις Τηλεπικοινωνίες (ΤΜΤ) παγκοσμίως για το 2014 προβλέπουν πωλήσεις 10 εκατομμυρίων «φορέσιμων» προϊόντων (ρολόγια, γυαλιά κ.ά.), εκτίμηση ότι 50 εκατομμύρια νοικοκυριά θα διπλασιάσουν τις τηλεοπτικές συνδρομές τους, ότι η συνολική αξία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης των δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων θα σημειώσει αύξηση της τάξεως του 14%, καθοδηγούμενη από αθλητικά πρωταθλήματα της Βόρειας Αμερικής και από το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Επιπρόσθετα, η έκθεση προβλέπει ότι τα phablets (μεγάλα smartphones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κινητά τηλέφωνα και ως tablets), θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των tablets κατά 25 δισ. δολάρια.

Επίσης, οι συνολικές, ανά τον κόσμο, πωλήσεις smartphones, tablets, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων και κονσόλων παιχνιδιών θα υπερβούν τα 750 δισ. δολάρια μέσα στο 2014, ενώ τα smartphones, το κυριότερο προϊόν των διασυνδεδεμένων συσκευών (με 375 δισ. δολάρια κύκλο εργασιών κατά το 2014), πλησιάζουν σε σημείο κορεσμού στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, εκτός από την ομάδα 55+ ετών.

Το 2014, τα άμεσα μηνύματα κινητών τηλεφώνων (IMS) θα καλύψουν περίπου το 70% όλων των γραπτών μηνυμάτων που θα σταλούν μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά μόνο το 3% της αξίας του συνόλου των γραπτών μηνυμάτων.
Κάθε μέρα, 70 δισ. μηνύματα θα αποστέλλονται από κινητά, από τα οποία μόνο 21 δισ. δολάρια θα αφορούν τα παραδοσιακά σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS).

Τα έσοδα από τα μηνύματα υπολογίζονται σε περίπου 100 δισ. δολάρια φέτος, ενώ μόλις 2 δισ. δολάρια θα προέλθουν από υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων (IM) κινητών τηλεφώνων. Παγκοσμίως, ο όγκος των άμεσων μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων και των μηνυμάτων κειμένου θα μεγαλώσει, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες αναπτυγμένες αγορές μπορεί να μειωθούν τα παραδοσιακά σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS).

Επιπλέον, το 2014 θα είναι το έτος των λεγόμενων «baby boomers» (άτομα με χρονολογία γέννησης μεταξύ 1946-1964) ενός καταναλωτικού κοινού με τις δικές του προκλήσεις και ευκαιρίες.

Το να οδηγηθούν οι baby-boomers στο να αξιοποιούν όλες τις λειτουργίες των smartphones τους και όχι απλά να το χρησιμοποιούν σαν ένα παραδοσιακό κινητό τηλέφωνο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Οι φετινές προβλέψεις μελετούν επίσης και τα eVisits (ηλεκτρονικές ιατρικές επισκέψεις) και προβλέπουν ότι αυτές θα αρχίσουν να εξελίσσονται σε επικρατούσα τάση. Θα παρατηρηθεί ένα σημείο καμπής μέσα στο 2014 όσον αφορά την υιοθέτησή τους, εν μέρει λόγω της πίεσης που ασκείται για μείωση των ιατρικών δαπανών και τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αλλά κυρίως λόγω των αλλαγών στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η μελέτη προβλέπει:
– Διπλασιασμό της συνδρομητικής τηλεόρασης- Μέχρι το τέλος του 2014 έως και 50 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο θα έχουν δύο ή περισσότερες συνδρομές συνδρομητικής τηλεόρασης, με τις πρόσθετες συνδρομές να αποφέρουν έσοδα περίπου 5 δισ. δολάρια Επίσης, 10 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά θα λάβουν πριμοδότηση ως μέρος της εγγραφής τους σε άλλη υπηρεσία, όπως το ευρυζωνικό δίκτυο.
– Δικαιώματα αναμεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων
– Η αξία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης αθλητικών διοργανώσεων θα αυξηθεί σε 24,2 δισ. δολ., μια αύξηση 14% σε σχέση με το 2013, η οποία ισοδυναμεί με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 2,9 δισ. δολ. Αυτή η αύξηση των δικαιωμάτων θα υποκινηθεί από νέες συμφωνίες με κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και με μεγάλες βορειοαμερικανικές αθλητικές διοργανώσεις.
– Μετρήσεις Τηλεθέασης- Οι μετρήσεις τηλεθέασης των τηλεοπτικών προγραμμάτων αναμένεται ότι θα γίνει πιο ακριβής, χάρη στην εισαγωγή υβριδικής μέτρησης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την τηλεθέαση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones στη συνολική τηλεθέαση.
– Τα δικαιώματα για χρήση ηχογραφημένης μουσικής θα αυξηθούν
– Τα έσοδα από τα δικαιώματα για την αναπαραγωγή και την εκτέλεση δημοσίως μουσικής, αναμένεται ότι θα υπερβούν το 1 δισ. δολ. για πρώτη φορά. Για τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια της μουσικής βιομηχανίας, αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*