Αντιρρήσεις για τα πρόστιμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Γραμμή άμυνας ετοιμάζουν οι  πέντε ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) αναφορικά με τις αποφάσεις τους, τις πρακτικές τους ή γενικότερα τον τρόπο που διαχειρίζονται τα προγράμματα Υγείας(δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στοιχεία). 

Κατά τις πληροφορίες του iw, οι εταιρείες αυτόνομα η καθεμία και για διαφορετικούς λόγους και αιτιάσεις, προτίθενται να εναντιωθούν με την απόφαση με την οποία και διαφωνούν και ετοιμάζουν τους φακέλους με τα αποδεικτικά στοιχεία.
Λέγεται, ότι θα προβάλλουν τα δικά τους κοστολογικά στοιχεία και επιχειρήματα από τα οποία και θα αποδειχθεί ότι ανά περίπτωση είτε στα συμβόλαιά τους ανάγραφαν όλα τα απαραίτητα ώστε ο κάθε πελάτης να έχει γνώση, ότι δεν παράβαιναν τους Γενικούς Όρους Συμβάσεων, ότι οι οικονομικές επιβαρύνσεις ήταν αιτιολογημένες και αποδεικνύεται από τα στοιχεία κόστους των ιατρικών πράξεων και αμοιβών. Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επικαλεστούν και αντικειμενικούς λόγους των χρεώσεων που επέβαλλαν και των πρακτικών που ακολουθούσαν. 

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες εδώ και καιρό βρίσκοντας σε επαφή με την ΓΓΚ και το θέμα ήταν γνωστό. Ορισμένες (εκ των πέντε) άκουσαν τις συστάσεις και άρχισαν να προχωρούν με προσαρτήματα επί των συμβολαίων να ανασκευάζουν σημεία τα οποία κατά την ΓΓΚ όφειλαν να διορθώσουν. Αντίθετα άλλες κώφευσαν. Από την στάση τους αυτή εξηγείται και ο λόγος της κλιμάκωσης των προστίμων που δεν ήταν ίδια για όλες τις εταιρείες. 

Πάντως, κατά τις πληροφορίες του iw η συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών (όχι μόνο των 5) απέναντι στον καταναλωτή συνεχίζεται να παρακολουθείται από την ΓΓΚ γεγονός το οποίο οφείλουν να αντιληφθούν οι εταιρείες που μέχρι σήμερα έχουν δώσει βάρος στην ΔΕΙΑ και το εξ αυτής προερχόμενο πρόγραμμα ελέγχου της φερεγγυότητας, γεγονός που ίσως είχε απορροφήσει την προσοχή τους. 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Να σημειωθεί ότι η πρόθεση των εταιρειών που ήδη γνωρίζει το iw ότι προτίθεται να αμφισβητήσουν την απόφαση της ΓΓΚ δεν σημαίνει ότι δε θα πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Και αυτό διότι τα πρόστιμα της γενικής Γραμματείας Καταναλωτή κατά τον νόμο πρέπει να καταβληθούν ακόμη και στην περίπτωση προσφυγής των διαφωνούντων στο διοικητικό δικαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*