Φτωχά τα budget υγείας λόγω ρομποτικής χειρουργικής

Στον αέρα κινδυνεύουν να τινάξουν τα συμβόλαια υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών οι ρομποτικές ιατρικές εφαρμογές.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής, μπορεί να φέρνουν θαυματουργά αποτελέσματα, κοστίζουν ωστόσο ακριβά και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα τιμολόγια καλούνται να τα καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζονται να μην έχουν τιμολογήσει ορθά τον κίνδυνο.

Στην πλειονότητά τους τα παλαιά συμβόλαια ασφάλισης δεν προέβλεψαν αναλογιστικά σχετικές καλύψεις, τουλάχιστον στην έκταση που υφίστανται σήμερα, αλλά και δεν τις εξαίρεσαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολλές φορές στο κόκκινο.
Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς τονίζουν ότι το κόστη μίας ρομποτικής επέμβασης συνήθως είναι απαγορευτικά για ασθενείς που δεν διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο  σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, καθότι μπορεί να ξεπερνούν κατά 500 ή και 600% το κόστος μιας συμβατικής επέμβασης και σε ειδικές περιπτώσεις να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η επέμβαση για την αντιμετώπιση του προστάτη με τη συμβατική μέθοδο κοστίζει κάποιες λίγες χιλιάδες ευρώ, ενώ με τη ρομποτική μέθοδο μπορεί να φθάσει και τα 25.000 ευρώ.

Τα αυξημένα κόστη, αλλά και η ταχύτητα με την οποία η τεχνολογία της ρομποτικής διεισδύει στην ιατρική, υποχρεώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε αλλαγή στρατηγικής. Ορισμένες εξαιρούν την παροχή από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενώ άλλες επιβαρύνουν τα ασφάλιστρά τους εφόσον πρόκειται για ολοκληρωμένα συμβόλαια παροχών.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες εταιρείες οι οποίες πιάνονται… αδιάβαστες, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οικονομικά μη έχοντας προβλέψει στις αναλογιστικές τους μελέτες ανάλογες αποζημιώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ασφαλιστική και ασφαλισμένος βρίσκονται «απέναντι», ασκώντας σκληρή διαπραγμάτευση για το ποσό της αποζημίωσης, και είτε καταλήγουν σε συμφωνία είτε φθάνουν στα δικαστήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*