Γιάννης Βοτσαρίδης: Ο οραματικός ορθολογιστής

Άνθρωπος που δείχνει σταράτος, ξεκάθαρος, δυναμικός, με αυτό το ιδιαίτερο «χρώμα» της γενέτειράς του της Θεσσαλονίκης ευκρινέστατο διαχρονικά, ο Γιάννης Βοτσαρίδης ανήκει στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, αντιμετωπίζοντας, ακόμα στις σημερινές αβέβαιες συνθήκες, με βεβαιότητα το μέλλον της εταιρείας του της Interlife, καθώς μεριμνά καθημερινά γι’ αυτό. 

Η παρουσία του Γιάννη στην αγορά, εδώ και χρόνια, σταθερή και μετρημένη, όπως και η εταιρεία του, που μετά και από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Κύπρου συνεχίζει την ανάπτυξή της με τις βασικές αρχές που εδώ και χρόνια τηρεί απαρεγκλίτως. 

Αυτό που δείχνει στο συνομιλητή του είναι ότι οραματίζεται για να εξελιχθεί και ταυτόχρονα «μετρά» για να μην ξεφύγει. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία και αποτελούν μια αρμονική συνέχεια της προσωπικής και επιχειρηματικής ιστορίας του κ. Βοτσαρίδη που ξεκίνησε και – από πεποίθηση – συνεχίζει να εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Γιάννης, παιδί επαγγελματία και οικοκυράς, μεγάλωσε στην Καλαμαριά και πήρε τα βιώματα της γειτονιάς του, που αναπτυσσόταν συλλογικά σε μια αντιφατική εποχή, όταν οι άνθρωποι μοχθούσαν για την καθημερινότητα, ζώντας μιαν άλλη, ιδιότυπη, αταξική κοινωνία ίδιων αναγκών, ίδιων επιθυμιών, συλλογικότητας, αλλά ταυτόχρονα και διεκδίκησης, ενστίκτου και προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο. Ευαισθησία και σκληρότητα ταυτόχρονα. 

Σαν παιδί αγαπούσε τη δραστηριότητα, την κίνηση. Έτσι ασχολήθηκε με το μπάσκετ, το στίβο και με άλλα αθλήματα που προσέφερε ο Ηρακλής στη νεολαία της εποχής. 

Ζωή δεμένη με όλα αυτά και με το παιχνίδι για πολλά χρόνια, ώσπου ήρθε η εποχή των πρώτων ευθυνών. Η μετασχολική περίοδος τον οδήγησε σε μια σχολή ηλεκτρονικών, τις γνώσεις της οποίας επιθυμώντας να εμπλουτίσει βρέθηκε στην Ελβετία. Η Ζυρίχη πρωτεύουσα του κόσμου, βιομηχανική πόλη, δημιούργησε νέες προοπτικές στον τότε «αναζητητή» Γιάννη. Έτσι, αφού προσέγγισε το τεχνικό μέρος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οδηγήθηκε στον προγραμματισμό και αποφοίτησε από το Elektrοnisch, Internationales Technisches Institut, αποφασίζοντας να εισέλθει σε νέα εκπαιδευτικά μονοπάτια, οπότε και φοίτησε στην Εμπορική – Οικονομική Σχολή της Ζυρίχης. Τότε ήταν που έγινε και η αρχή σχετικά με το ασφαλιστικό επάγγελμα, καθώς έκανε πρακτική άσκηση σε ασφαλιστική εταιρεία. 

Ήταν το 1978 όταν βρέθηκε και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αντιμέτωπος με την επαγγελματική του επιλογή. Τότε «έβγαλε» άδεια ασφαλειομεσίτη και ρίχτηκε στη δουλειά. Συνεργάστηκε με την «Παγκόσμιο Ασφαλιστική», μετά με τη «Διάνα» και σύντομα δημιούργησε το δικό του πρακτορείο, τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις Γιάννη Βοτσαρίδη (Interlife Insurance Brokers Ε.Π.Ε.), που μετεξελίχθηκαν σε Α.Ε. και αποτέλεσαν τον προπομπό της σημερινής εξέλιξης. 

Ο Γιάννης, από πολύ νωρίς, αντιλήφθηκε ότι η δουλειά αναπτύσσεται και ακολουθούσε το ρεύμα όπως πήγαινε. Εκπαιδεύτηκε στην «Alico», την «Εθνική» και την «Εστία», δούλεψε σκληρά και είδε την παραγωγή του να μεγαλώνει και μαζί με αυτήν και οι απαιτήσεις του από τις εταιρείες που είχε για να εξυπηρετεί τους πελάτες. Κάποια στιγμή οι συνθήκες ήταν ώριμες για το μεγάλο βήμα: «Μαζευτήκαμε 35 φίλοι και δημιουργήσαμε την ασφαλιστική μας εταιρεία», αναφέρει ο κ. Βοτσαρίδης, περιγράφοντας απλά τη δημιουργία της Interlife Α.A.Ε.Γ.Α., στην οποία ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι και πέρσι, καθώς πλέον διατήρησε την ευθύνη μόνο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και πρόεδρος ανέλαβε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Ξουρής.
Μέσα στα χρόνια αυτά, ο κ. Βοτσαρίδης είχε αναλάβει τη διοικητική ευθύνη και άλλων εταιρειών και εταιρικών σχημάτων, στα οποία ακολούθησε την ίδια προσεκτική και πετυχημένη τακτική διοίκησης με την Interlife. Επίσης, πραγματοποίησε μια πλειάδα εισηγήσεων σε σεμινάρια. Τελευταίο μεγάλο βήμα ήταν η είσοδος της εταιρείας του στο χρηματιστήριο την οποία και ερμηνεύει ως «ηθική δέσμευση απέναντι στους μετόχους». 

Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά, που αποτελούν την προσωπική ιστορία του Γιάννη Βοτσαρίδη, υπάρχει και μια σταθερή «εσωτερική» βάση, μια αδιόρατη κινητήριος δύναμη, την οποία και προσδιορίζει ως εξής: «Είμαι παθιασμένος – ερωτευμένος – με τη δουλειά μου!». Σε αυτήν τη βάση αναφέρει ότι σήμερα η στρατηγική της Interlife είναι ξεκάθαρη και έχει ως εξής: η εταιρεία συντηρεί τη μικρομεσαία της «ταυτότητα» και μεριμνά να βρίσκεται σε μεγέθη που μπορούν να ελέγχονται οπότε και δεν εγκυμονούν κινδύνους. Μέσω αυτής της κατασταλαγμένης άποψης διασφαλίζεται ότι η πρόοδός της θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη, θα έχει υψηλή κερδοφορία και κυρίως μειωμένο ρίσκο. Συνέπεια αυτών είναι να προσφέρει πιο ποιοτική εξυπηρέτηση στους πελάτες της και να δημιουργεί ισχυρές σχέσεις με τους συνεργάτες της. 

Επίσης, βασική επιλογή της εταιρείας είναι να επεκτείνει τις εργασίες της μόνο μέσω δικτύων και όχι με άλλες μεθόδους, που κλείνουν θέσεις εργασίας και κάνουν την ασφάλιση μια αυτοματοποιημένη απρόσωπη διαδικασία. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση των εργασιών, η περαιτέρω ποιοτική διαφοροποίηση των υπηρεσιών της εταιρείας του από τον ανταγωνισμό και άλλα πράγματα που, εν ευθέτω χρόνω, θα αποκαλυφθούν. Μέχρι τότε ο κ. Βοτσαρίδης επιμένει στον ίδιο δρόμο, της σκληρής δουλειάς, στον οποίο συνοδοιπορεί για πολλά χρόνια με τη σύζυγό του Γεωργία και τα δυο τους παιδιά. 

Σαφώς, βέβαια, και εμμένει στην αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, που δεν την απαρνιέται με κανένα αντάλλαγμα, έχοντας πια εμπεδώσει καλά, όπως αναφέρει, ότι «είναι σκληρό να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα στη συμπρωτεύουσα». Όμως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, καθώς είναι θέμα συναισθήματος… 

Πάντως, η δραστηριότητά του δεν σταματά στα συνηθισμένα της αγοράς. Στο ενεργητικό του υπάρχει και συγγραφικό έργο εξειδικευμένο σε θέματα ασφάλισης, ενώ έχει διατελέσει και ενεργό στέλεχος σε μια σειρά θεσμικών φορέων και οργάνων της αγοράς και συγκεκριμένα: μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφορικής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.), Συνδεδεμένο Μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Μέλος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εκπροσώπων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*